Pražské krimiKristián Vích29. listopadu 20182 minuty čtení

VIDEO: Nejdřív žebraly o jídlo, pak ukradly peněženku. Dejte si na ně pozor!

V Holešovicích řádily zkušené „chmatačky“. Peněženku dokázaly v restauraci odcizit doslova ve vteřině. Navíc jsou podezřelé z několika dalších obdobných skutků. Pomůžete s pátráním?

Policisté z místního oddělení Holešovice vyšetřují krádež odložené peněženky, k níž došlo 12. listopadu v půl třetí odpoledne v jedné z restaurací v ulici U Průhonu. Tři dívky vešly dovnitř a začaly oslovovat přítomné hosty. Žebraly buď o jídlo, nebo o jakoukoli finanční hotovost.

ČTĚTE TAKÉ: OBRAZEM: Kontrola v Sapě odhalila prošlé a plesnivé potraviny i exkrementy hlodavců

„U jednoho ze zákazníků si dívky všimly, že má na stole odloženy mobilní telefon a peněženku. Tomuto muži se v tu chvíli začaly věnovat hned dvě ze tří dívek. Jedna přes druhou na něj mluvily, kdy jedna z nich vytáhla z kapsy papír formátu A4. Ten neustále pokládala přes věci položené na stole. Poškozenému se toto jednání nezamlouvalo, a proto si chtěl své věci chránit. To se mu ale povedlo jen zčásti, neboť si stihl uschovat pouze mobilní telefon. Dívky totiž vytvořily tak překotnou situaci, že okradený na peněženku pod listem papíru prostě zapomněl. Jakmile se hledané peněženky zmocnily, z restaurace odešly neznámo kam,” popisuje incident policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Nebylo to poprvé

Případ policisté kvalifikovali jako podezření z trestných činů krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, neboť s peněženkou poškozenému odcizily hned několik platebních karet. Za tyto delikty hrozí dívkám trest odnětí svobody až na dva roky.

Prošetřováním policisté navíc zjistili, že se hledané s největší pravděpodobností takového jednání dopustily ještě nejméně v dalších čtyřech případech v oblasti Václavského a Karlova náměstí, nebo na Masarykově nádraží.

Byť policisté zajistili záběry z bezpečnostních kamer z restaurace, totožnost dívek zatím stále neznají, a proto se obrací na veřejnost s žádostí o pomoc. Pokud dívky na videu poznáváte, znáte jejich totožnost, případně místo jejich pobytu či pohybu, předejte tyto informace prostřednictvím linky tísňového volání 158.

ČTĚTE TAKÉ: OBRAZEM: Bouračka v centru Prahy. Policistům z hořícího auta pomáhali kolemjdoucí

Nepřehlédněte