Pražské zprávyKristián Vích27. listopadu 20182 minuty čtení

Praha má rozpočet na rok 2019. Deficit pokryjí úspory z loňských let

Pražští radní dnes schválili rozpočet hlavního města na rok 2019. K jeho urychlenému schválení přistoupili kvůli tomu, aby své rozpočty mohly brzy přijmout i jednotlivé městské části a nebyl tak narušen běžný chod města.

Na investice v rozpočtu je vyčleněno 13,5 miliardy korun, o jejichž využití Rada rozhodne v prvním čtvrtletí příštího roku.

ČTĚTE TAKÉ: Nájemné za nebytové prostory v majetku Prahy se zvyšovat nebude

„Chceme dát jistotu městským částem a umožnit plynulé fungování města na každodenní úrovni. Zároveň intenzivně pracujeme na přípravě investičních projektů. Postupujeme tak v souladu s tím, co jsme říkali před volbami,“ uvedl náměstek primátora pro oblast financi a rozpočtu Pavel Vyhnánek.

Příjmová část rozpočtu činí 59,2 miliardy korun, výdajová pak 77,6 miliardy korun. Zdánlivě je tedy rozpočet na rok 2019 v deficitu 18,4 miliardy korun, jde však prý pouze o „technický“ údaj. Celý rozdíl příjmů a výdajů je plně pokrytý úsporou hospodaření hlavního města z minulých let, nejsou v něm započítány budoucí příjmy ze státního rozpočtu a obsahuje také nedokončené investice z minulých let. Běžné meziroční výdaje činí 59,3 miliardy korun, kdy meziroční zvýšení činí 5,8 miliardy korun. Kapitálové výdaje jsou 18,2 miliardy korun a došlo k jejich meziročnímu navýšení o 1,5 miliardy.

ČTĚTE TAKÉ
Průzkum: Každý druhý Pražan přišel o peníze, které někomu půjčil

Více peněz do školství

Rozpočet na rok 2019 přidává prostředky městským částem, kdy zvyšuje příspěvek na před/školáka z 2 000 na 2 700 korun a také na provoz a výkon státní správy v přenesené působnosti. Dohromady jde o více než 400 milionů Kč. Přidává také peníze učitelům a pracovníkům ve školství, dohromady 700 milionů, z nichž 100 milionů je určeno pro pracovníky ve školních jídelnách.

Předpokládá se, že k 31. prosinci 2019 budou dlouhodobé finanční závazky hlavního města Prahy činit 19,1 miliardy korun a součet rezerv na dluhovou službu celkem 6,9 miliardy korun.

ČTĚTE TAKÉ: Praha 2 schválila rozpočet na rok 2021. Část výdajů pokryjí úspory

Nepřehlédněte