Pražské zprávyKristián Vích27. listopadu 20181 minuta čtení

Libeňský most se bourat nebude. Rada schválila rekonstrukci

Co bude dál s Libeňským mostem?

Libeňský most čeká citlivá rekonstrukce a nebude se bourat. Takové rozhodnutí dnes přijala Rada hlavního města Prahy. Nyní budou prověřeny různé varianty oprav mostu a na jaře padne rozhodnutí o dalším postupu.

„Plníme programové prohlášení a předvolební slib, kdy okamžitě po ustanovení Rady schvalujeme plán na rekonstrukci Libeňského mostu a další kroky k jeho záchraně. Díky koaliční shodě dojde k zastavení degradací mostu základními opravami, které budou vizuálně znatelné již příští rok. Díky přípravným pracím a studii porovnáme nejlepší variantu pro Libeňský most. Dáváme jasný signál a po 90 letech, kdy se mostu nikdo nevěnoval, mu dopřejeme péči, kterou si tolik zaslouží,“ uvedl náměstek primátora hl. m. Prahy Adam Scheinherr.

ČTĚTE TAKÉ: Rekonstrukce Libeňského mostu by mohla začít do dvou let

V dohledné době by měly začít opravy vnějšího líce, schodišť, sloupů osvětlení a zábradlí s cílem zastavit degradaci mostu a obnovit jeho důstojný vzhled. Z mostu budou také přeloženy inženýrské sítě, a to do podchodů provedených pod Vltavou.

Po zvolení konkrétní varianty opravy mostu uspořádá vedení města workshop s tématem kompletního řešení části Libeňského mostu mimo řeku s důrazem na řešení protipovodňové ochrany a dopravy v prostoru Palmovky.

Libeňský most z roku 1928 je v havarijním stavu a nikdy nebyl opravován. 19. ledna letošního roku byl uzavřen pro auta a městskou hromadnou dopravu, dělníci následně provedli provizorní podepření. Politici se v minulosti přeli o to, zda jej zbourat, nebo opravit.

Nepřehlédněte