ZajímavostiKristián Vích18. listopadu 20182 minuty čtení

Kam zmizí lidská duše po smrti? Americký lékař zvážil její přesnou hmotnost

Kolik skutečně váží lidská duše?

Existuje lidská duše? Americký lékař Duncan MacDougall ze státu Massachusetts byl přesvědčený, že pokud ano, měla by mít i určitou hmotnost. Svou domněnku se proto rozhodl ověřit neobvyklým experimentem.

Duncan MacDougall provozoval na počátku 20. století lékařskou praxi v městečku Haverhill. Kromě péče o pacienty se však zabýval i vlastním vědeckým výzkumem. V roce 1907 zveřejnil v několika novinách a časopisech překvapivé výsledky své badatelské práce. Lidská duše o hmotnosti 21 gramů podle něj v okamžiku smrti opouští tělo.

ČTĚTE TAKÉ: Duch se snažil zachránit syna. Nevysvětlitelný případ z počátku minulého století

Aby mohl MacDougall zjistit, kolik lidská duše váží, musel nejprve přesvědčit šestici svých pacientů v kritickém stavu k účasti na pokusu. V okamžiku těsně před smrtí ulehli na speciální postel, umístěnou na obrovské váze. Zařízení umělo vážit s přesností ± 5,6 gramů. Jejich tělo v době těsně před smrtí a ihned po smrti zvážil. U všech došlo k nepatrnému úbytku váhy, který v průměru činil 21 gramů.

Lékař ovšem zašel ještě dál. Svůj pokus zopakoval s celkem patnácti různými psy, které otrávil jedem. Žádného nemocného nebo umírajícího psa prý nemohl najít. I zde byl výsledek překvapivý. U žádného psa k žádnému úbytku váhy nedošlo. Podle MacDougalla jasný důkaz, že zvířata duši nemají.

Už v době zveřejnění měl experiment mnoho kritiků. A samozřejmě ani dnešní vědci ho neberou vůbec vážně. MacDougallovo měření podle nich nemuselo být vůbec přesné a závěry navíc vychází z příliš malého vzorku lidí. Váhový úbytek může být prý způsoben nejrůznějšími procesy, které v těle po smrti probíhají.

Jaký je váš názor? Mají lidské bytosti duši, která po smrti opustí jejich těla? A pokud ano, proč je podle MacDougallova experimentu nemají i zvířata?

ČTĚTE TAKÉ: Duševní zdraví v dospělosti nemusí záviset jen na šťastném dětství

Nepřehlédněte