LifestyleTereza Běhalová14. listopadu 20183 minuty čtení

Pes, nebo kočka? Které zvíře je pro vás nejvhodnější?

Kočky jsou méně náročné, ale oddanost od nich čekat nemůžete.

Výběr domácího mazlíčka je radostný, ale zodpovědný úkol. Je lepší pořídit si psa, nebo kočku? Abychom vám usnadnili rozhodování, přinášíme přehled výhod a nevýhod, které soužití s těmito zvířaty přináší.

Volba mezi kočkou a pejskem může být docela obtížná. Psi vyžadují více času a pozornosti. Péče o ně vás také pravděpodobně bude stát víc peněz. Odměnou vám ale bude oddaný parťák, který se snadno socializuje a vycítí vaši náladu. Kočky jsou oproti psům nezávislejší. Nepotřebují tolik pozornosti a péče o ně je jednodušší. Pověstné „psí oddanosti“ se však od nich nedočkáte (i když samozřejmě existují výjimky). Záleží tedy na tom, co od svého mazlíčka očekáváte a kolik času a energie jste ochotni investovat.

ČTĚTE TAKÉ: Zmije na člověka sama od sebe nezaútočí. Přesto je nutná obezřetnost

Venčení

Většina psů potřebuje častý pohyb. Pokud nemáte dům se zahradou, venčit budete muset minimálně třikrát denně, brzy ráno i pozdě večer, v zimě i v létě. Zapomeňte na to, že si v neděli trochu přispíte. Kočička se oproti tomu spokojí s útulným pelíškem a čistou kočičí toaletou. Pokud trávíte hodně času v práci, pes se bude sám doma nudit.

Kočka naopak není vhodnou volbou, pokud často cestujete. Změny prostředí je stresují, a tak není příliš vhodné brát je na cesty s sebou. Budete tedy potřebovat někoho, kdo po dobu vaší nepřítomnosti přijde k vám domů, kočku nakrmí, vyčistí toaletu a alespoň půl hodiny denně si s ní bude hrát.

Výchova a péče

Psi jsou jako malé děti. Štěňata se musí pečlivou výchovou vycvičit a naučit poslouchat, a to vyžaduje spoustu vašeho času. Průměrný pes si dokáže zapamatovat a osvojit až 200 nejrůznějších příkazů. Kočky naopak vychovávat téměř nelze. Mají svoji hlavu a jakoukoliv snahu o výchovu budou úspěšně bojkotovat.

Cokoliv, co kočka dělá (hraní, mazlení) vždy vychází z její vlastní iniciativy, a to v okamžik, kdy ona sama chce. Pes naopak zareaguje kdykoliv, kdy ho k tomu pobídnete, a to proto, aby se vám zalíbil. Je si totiž vědom své podřízenosti a závislosti.

ČTĚTE TAKÉ: Kolik prstů má kočka? Správná odpověď není jednoznačná

Kočky jsou nesmírně čistotná zvířata. Péči o srst zvládají olizováním samy, takže je prakticky nemusíte koupat. O hygienu psa se budete muset starat vy.

Co je pro vás lepší?

Obecně se dá říct, že kočka je vhodnější pro ty, kteří nemají příliš času na výchovu a výcvik, ale hledají přítulného společníka. Pes je naopak lepší volba pro ty, kteří tráví aktivně svůj volný čas a preferují věrného přítele, který je bude všude doprovázet. Před pořízením zvířete si proto položte tyto otázky:

1. Kolik času trávím v práci?
2. Jak často cestuji?
3. Trávím volný čas aktivně venku, nebo spíš doma?
4. Budu mít dostatek času na výchovu a výcvik?
5. Preferuji zvířecí poslušnost, nebo mi stačí jen milý společník?

Ať už se rozhodnete jakkoliv, mějte na paměti, že domácí mazlíček je závazek na mnoho let, a proto si jeho pořízení nejprve důkladně promyslete.

Nepřehlédněte