Kam vyrazitKlára Dvořáková13. listopadu 20182 minuty čtení

Noc divadel 2018 nabídne pražským návštěvníkům nevšední zážitky

Šestý ročník akce Noc divadel proběhne třetí listopadovou sobotu, konkrétně 17. listopadu. Téma letošního ročníku se bude věnovat 100. výročí založení Československa. V rámci tohoto výročí se chystá i speciální program, který propojí českou Noc divadel se sousední slovenskou Nocí divadiel.

Noc divadel je součástí evropského projektu European Theatre Night, který prezentuje divadlo tvořivým způsobem v netradiční formě vždy třetí listopadovou sobotu již od roku 2008. V České republice proběhl první ročník Noci divadel 16. listopadu 2013.

ČTĚTE TAKÉ: Podkarpatská Rus tématem nové výstavy v Národním památníku na Vítkově

Loňského ročníku se zúčastnilo na 45 000 návštěvníků, 130 divadel a kulturních organizací z 31 měst. Pátý ročník tak překonal všechny předchozí a Noc divadel se etabluje jako projekt s celonárodním dopadem.

Největší divadelní svátek v Evropě nabídne i letos nevšední zážitky. Na programu je přes 500 akcí, jako jsou workshopy, prohlídky divadelních zákulisí nebo diskuze s herci, režiséry a scénografy. Institut Umění – Divadelní Ústav pořádá letošní ročník ve spolupráci s Divadelným ústavem Bratislava. Navazují tak na mnoho dalších společných projektů, které již tradičně v úzce spojené česko-slovenské divadelní kultuře probíhají.

Kam v Praze během Noci divadel?

Koordinátorem české Noci divadel je Institut Umění – Divadelní ústav (IDU), v jehož sídle (Celetná 17) bude pro návštěvníky od 14 do 20 hodin otevřeno infocentrum. Kromě toho si IDU připravil pro děti speciální bojovku, která připomene česko-slovenské legendy, a také workshop, v rámci nějž si budou děti moci vyrobit vlastní cameru obscuru.

Národní divadlo v Praze chystá prohlídku archivů, Stavovského divadla a sídla činohry Národního divadla, při níž návštěvníci navštíví i sklep a půdu starobylého Anežského kláštera. Jelikož připadá Noc divadel na 17. listopad, bude zároveň s ní probíhat i akce Korzo Národní 2018, do níž je Národní divadlo také zapojeno.

ČTĚTE TAKÉ: Národní divadlo poprvé uvede legendární balet Marná opatrnost. Vypadá jako kreslený film

Právě v rámci oslava 17. listopadu nabízí Národní divadlo na Nové scéně inscenaci „Plukovník Švec“. V historické budově zároveň proběhne udílení Cen paměti národa nadace Post Bellum.

Divadlo Disk se pro návštěvníky rozhodlo na jeden večer vytvořit vlastní malé Československo. U vstupu bude pro návštěvníky připraven startovací balíček pro občana „nového“ Československa. Ti se pak mohou těšit například na hodiny slovenského jazyka, dabingový workshop, přednášku o slovenském divadle či koncert, na kterém zazní nejznámější československé hity.

Do divadla NoD mohou návštěvníci vyrazit na autorskou inscenaci „Se lvem na prsou“, která reflektuje 100 let česko-slovenské hokejové republiky. Promítání filmu Olgy Sommerové „České studentské revolty“ chystá Divadlo v Řeznické a Palác Akropolis ožije sedmihodinovým pásmem plným koncertů, přednášek a workshopů. Na většinu akcí je potřeba předchozí registrace. Organizátoři tedy doporučují plánovat si sobotní program s předstihem.

Nepřehlédněte