LifestyleTereza Běhalová3. listopadu 20182 minuty čtení

Užijte si nejkrásnější Vánoce bez stresu. Pomůže vám jednoduchý manuál

Užijte si letošní Vánoce plnými doušky!

Vánoce jsou stresovým obdobím pro řadu lidí. Dárky, nákupy, výzdoba, úklid, rodinné návštěvy – jak to všechno zvládnout a zároveň se nezbláznit? Vyzkoušejte jednoduchý manuál, díky kterému budou letošní svátky ty nejkrásnější, které jste kdy prožili.

Mějte jasnou představu

Jaké by měly být vaše letošní Vánoce? Co od nich očekáváte? Proč jste si ty loňské neužili naplno? Sepište si konkrétní představu na papír a udělejte všechno tak, aby se plán stal skutečností. Stanovte si časový harmonogram příprav a striktně ho dodržujte – například, že chcete vidět alespoň tři pohádky, mít vánoční stromeček až ke stropu nebo třeba uskutečnit rodinnou procházku vánoční Prahou. Veškeré kroky si rovnoměrně rozvrhněte a informujte o nich předem i rodinné příslušníky.

ČTĚTE TAKÉ: Čím méně dárků, tím hezčí Vánoce

Vánoce bez stresu? Vyřešte hlavně dárky

Sepište si podrobný seznam všech dárků, kterými chcete své blízké obdarovat. Vyhnete se tak bezcílnému bloumání v obchodech, při němž akorát ztratíte spoustu času a většinou stejně nic nepořídíte. Díky seznamu navíc budete mít jistotu, že jste na nikoho nezapomněli. Součástí by měl být i rozpočet. Snažte se většinu dárků nakoupit přes internet – vyhnete se frontám, je to levnější a máte jistotu mnohem většího výběru zboží než v kamenných obchodech. Připravte si i pár záložních „anonymních“ dárků pro případ, že vás obdaruje někdo, od koho jste to nečekali.

Připravte si výzdobu

Na předvánoční úklid se buď úplně vykašlete, nebo si na něj vyhraďte jeden konkrétní den. A nepřehánějte to. Je potvrzeno, že Ježíšek se narodil ve chlévě, takže se u vás bude cítit jako doma. Výzdobu ale nezanedbávejte, na psychiku má mnohem větší vliv, než si myslíme. Vkusné dekorativní prvky a hlavně svíčky zajistí, že prožitek z letošních Vánoc bude skutečně intenzivní.

ČTĚTE TAKÉ
Natáčení Pelíšků byla jedna velká improvizace. Některé kultovní scény by bez ní nevznikly

Zastavte se

Všechny předchozí kroky se snažte stihnout co nejdříve, ideálně nejpozději do první adventní neděle. Celý prosinec pak můžete v klidu nasávat předvánoční atmosféru, bilancovat uplynulý rok a plánovat ten následující. Vánoce mají být svátky klidu, míru a lásky. Svým blízkým najevo, jak moc je máte rádi a co pro vás znamenají. Zastavte a ponořte se do svého nitra. Utřiďte myšlenky a veškeré nahromaděné emoce. Vánoční období je plné pozitivní energie, která podpoří vaši nezbytnou duševní očistu. Do nového roku pak vstoupíte doslova jako znovuzrození.

Těšíte se na Vánoce? A jak se na ně připravujete?

ČTĚTE TAKÉ: Křupavoučký řízek pro štědrovečerní tabuli připravíte snadno a hravě

Nepřehlédněte