Pražské zprávyKristián Vích2. listopadu 20181 minuta čtení

Vánoční strom pro Staroměstské náměstí letos pochází z Libereckého kraje

Staroměstské náměstí v Praze letos ozdobí během adventu urostlý smrk z Libereckého kraje. Vyrostl na soukromém pozemku v obci Rynoltice mezi Ještědským hřbetem a Lužickými horami. Organizátoři ho vybrali z téměř tří desítek stromů, které doporučila veřejnost.

Smrk ztepilý poskytl organizátorovi trhů majitel zahrady, ve které vyrostl. Motivací byla výška stromu. „Když začne foukat vítr, tak si vždy říkám, snad vydrží! Kdyby totiž spadl, mám ho v obýváku,“ upřesňuje Svatomír Moc, majitel stromu a dodává: „Bylo mi také líto ho jen tak pokácet, takhle udělá ještě radost hodně lidem,“ uzavírá, proč smrk do soutěže Hledá se strom, přihlásil.

ČTĚTE TAKÉ: Vánoční tramvaje v Praze budou jezdit až do Tří králů

Poslední slovo budou mít tradičně dendrologové, kteří potvrdí, zda je jehličnan v pořádku. „Je to krásný smrk, který rostl do výšky v zahradě bez omezení, takže má krásné větve a je hustý a rovnoměrný. Strom má odhadem třiadvacet metrů a je v blízkosti domu, proto ho majitel plánuje odstranit,“ upřesňuje Petr Hozák, provozní ředitel společnosti Taiko.

Vánoční smrk bude pokácen v neděli 25. listopadu a na Staroměstském náměstí se poprvé slavnostně rozsvítí v sobotu 1. prosince.

Nepřehlédněte