Pražské zprávyKristián Vích30. října 20181 minuta čtení

Pražská zoo se raduje. Narodilo se další mládě koně Převalského

Zkušená matka Hara své poslední mládě pečlivě chrání, podle chovatelů k němu nepouští ani sourozence.

V pražské zoo přišlo minulý čtvrtek na svět další mládě ohroženého koně Převalského. Jen letos se jedná již o čtvrtý přírůstek. Celkem se tak v trojské zahradě a dalších jejích zařízeních narodilo již 239 těchto vzácných hříbat.

Matkou nejnovějšího benjamínka je klisna Hara, která pochází ze saského Chemnitzu. Otcem se je hřebec Len pocházející z ukrajinské biosférické rezervace Askania-Nova. Hříbě – podle chovatelů s největší pravděpodobností samec – je zdravé, čilé a už od své matky pije.

ČTĚTE TAKÉ: Novou tiskovou mluvčí Zoo Praha se stala Lenka Pastorčáková

„Krátce po narození se mládě postavilo a zajímalo se o dění kolem, mimo jiné o dva starší – letos narozené – sourozence. Ti se zase velmi zajímali o něj, zejména klisnička narozená letos v červenci. Zkušená matka ovšem zatím svého posledního, šestého, potomka chrání a nedovolí žádný kontakt,“ uvedla kurátorka chovu kopytníků Zoo Praha Irena Schneiderová.

Podle Červené knihy IUCN spadá kůň Převalského do kategorie ohrožený. V přírodě vyhynul koncem 60. let 20. století a přežil jen díky chovu v lidské péči. Zoologická zahrada hl. m. Prahy se dlouhodobě zasazuje o jeho záchranu a návrat do země původu. Od roku 2011 přepravila z České republiky do západního Mongolska armádními letadly CASA 31 zvířat, další čtyři v rámci Mongolska. Z těchto 35 koní jich k dnešnímu dni přežívá 28. Kromě nich žije podle posledních informací 26 jejich potomků a dvě z klisen se v letošním roce staly dokonce již i babičkami.

Nepřehlédněte