ZajímavostiTereza Běhalová21. října 20182 minuty čtení

Je rajče zelenina, nebo ovoce? Spor řešil dokonce Nejvyšší soud USA

Když se řekne rajče, většina z nás ho nejspíš automaticky zařadí mezi mezi zeleninu, protože nechutná sladce jako ovoce. Opačný názor však mají botanici. Na čí straně stojí pravda?

Lilek rajče je z botanického hlediska vytrvalý kulturní keř. Jeho plody, rajská jablka, jsou proto jednoznačně ovocem. Jelikož se ale pěstuje jako jednoletka, mnozí pěstitelé považují rajčata za zeleninu.

ČTĚTE TAKÉ: Ukládáte ovoce a zeleninu do mrazáku? Vědci zkoumali, jak to ovlivní výživové hodnoty

Spor o správné zařazení řešil v roce 1893 dokonce Nejvyšší soud Spojených států amerických. Tehdejší prezident USA Chester A. Arthur uvalil clo na veškerou dovezenou zeleninu, což se ale netýkalo ovoce. V případu Nix vs. Hedden nakonec padl verdikt, že rajče je zelenina, protože s ním tak spotřebitelé nakládají. Následně bylo ustanoveno státní zeleninou v New Jersey, zato v Arkansasu je zároveň státním ovocem i zeleninou. Po dalším soudním sporu v roce 2005 je ovšem ve státech Tennessee a Ohio vedené jako ovoce.

Jak je to u nás?

Evropský parlament v roce 2011 rozhodl, že rajčata jsou ovce. Pokud se tedy budeme striktně držet botanického výkladu, můžeme je označit za nejpopulárnější ovoce na světě. Na celém světě se jich ročně vyprodukuje přes 170 milionů tun, čímž poráží například i tolik oblíbené banány.

Rajčatové keříky přivezli z Ameriky do Evropy španělští mořeplavci. Zprvu se pěstovaly jen jako okrasné rostliny. Konzumovat rajské plody začali až v 18. století Italové, o století později pak zbytek kontinentu. V současné době existuje přes 200 tisíc nejrůznějších druhů. Největším pěstitelem rajčat na světě je Čína.

Jaký názor máte vy? Jsou rajčata spíš ovoce, nebo zelenina?

ČTĚTE TAKÉ: Na Ukrajině mají lepší zeleninu než u nás. Farmářskou tržnici okupují překupníci, říká šéfkuchař David

Nepřehlédněte