Pražské zprávyKristián Vích17. října 20182 minuty čtení

Odkaz mimořádné osobnosti Olgy Havlové připomene v Praze další strom

Olga Havlová by se letos dožila 85. narozenin.

U příležitosti nedožitých 85. narozenin Olgy Havlové bude na Ortenově náměstí v Praze 7 slavnostně vysazena pamětní lípa. Akce se uskuteční v pátek 19. října a pořádá ji radnice MČ Praha 7 ve spolupráci s Výborem dobré vůle – Nadace Olgy Havlové.

Strom bude připomínat 100. výročí vzniku Československa a zároveň nedožité 85. narozeniny první manželky prezidenta Václava Havla. Pamětní lípa se stane jedním z 85 stromů Olgy Havlové, který letos Výbor dobré vůle ve spolupráci s nejrůznějšími obcemi v celé zemi postupně vysazuje.

ČTĚTE TAKÉ: Praha zavírá kluziště na Letné. Letos se těšilo velkému zájmu

„Bývá zvykem na velká výročí sázet stromy, které nám připomínají výjimečné události a výjimečné osobnosti. Olga Havlová byla nejen výjimečnou ženou, která se vždy zastávala slabých a potřebných, ale byla také manželkou posledního československého prezidenta. Proto jsme se rozhodli spojit dvě výročí a naše lípa bude připomínat vznik samostatného Československa i jeho poslední první dámu,“ uvedl starosta Prahy 7 Jan Čižinský.

„Těmito novými stromy rozesetými po celé naší republice chceme symbolicky vložit odkaz Olgy Havlové do srdcí lidí dobré vůle. Věříme, že v nich bude růst a košatět. Stejně jako tyto stromy,“ říká Monika Granja, ředitelka Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové. „Také strom, který bude zasazen na Ortenově náměstí v Praze 7, bude připomínat mimořádnou osobnost manželky prvního polistopadového prezidenta – zejména její neutuchající úsilí zajistit, pokud možno, svobodný život i lidem se sociálním či tělesným handicapem,“ dodává Monika Granja.

Strom Olgy Havlové už byl zasazen například v Praze 2, v Praze 3, v Praze 4, v Praze 5, v Praze 8 nebo v Praze 11.

Žižkovská rodačka

Olga Havlová se narodila 11. července 1933. Dětství prožila na Žižkově, jako dítě navštěvovala Milíčův dům, jehož zakladatelem byl humanista Přemysl Pitter. Specifické žižkovské prostředí ovlivnilo i pozdější život Olgy Havlové. V roce 1964 se na žižkovské radnici provdala za Václava Havla. Na Vackově, v blízkosti Židovských pecí, se dnes nachází ulice, která nese její jméno. Jako manželka Václava Havla se výrazně angažovala v charitativní činnosti, mj. založila Výbor dobré vůle. V lednu 1996 předčasně zemřela na rakovinu ve věku 62 let.

ČTĚTE TAKÉ: Praha 7 uspořádá speciální společný pohřeb osamělých zesnulých

Nepřehlédněte