ZajímavostiTereza Běhalová9. února 20192 minuty čtení

Nejošklivější zvíře na světě nejspíš brzy vyhyne

Sliznatá ryba s anglickým názvem Blobfish do vínku příliš krásy od přírody nedostala. Svým zjevem připomíná spíš odpudivou mimozemskou příšeru a v jednom internetovém hlasování byla dokonce označena za nejošklivějšího živočicha na planetě. Teď jí ke všemu hrozí vyhynutí.

Tento unikátně bizarní tvor obývá pobřežní vody jihovýchodní Austrálie, Tasmánie a Nového Zélandu. Potkat byste se s ním mohli v hloubce od 600 do 1500 metrů, kde je mnohonásobně vyšší tlak než u hladiny. Z tohoto důvodu nemá vůbec žádné kosti, v tak extrémních podmínkách by totiž doslova explodovaly.

ČTĚTE TAKÉ: Národní muzeum nabídne druhého plejtváka v životní velikosti

Zhruba třiceticentimetrové tělo je téměř výhradně tvořeno zvláštní rosolovitou tkání, která má jen o něco málo menší hustotu než voda. Díky tomu se může vznášet nad mořským dnem a na rozdíl od ostatních ryb k tomu nepotřebuje plynový měchýř. Ten by byl v kilometrové hloubce beztak zcela neúčinný.

Absence svalů nedovoluje těmto zrůdičkám lovit. Aby se najedly, musí otevřít ústa a čekat, co jim až „pod nos“ naservíruje oceán. Nejčastěji jsou to zbloudilí krabi, ježci, pérovníci a měkkýši.

Nejošklivější zvíře světa

Blobfish si v roce 2013 vysloužil neoficiální titul „Nejošklivější zvíře světa“. Veřejné internetové hlasování uspořádal britský Spolek na ochranu ošklivých zvířat. Recesisté chtěli soutěží upozornit na fakt, že i ošklivá zvířata jsou ohrožená a potřebují chránit. Pravdou ovšem je, že Blobfish vypadá ohavně především až po vytažení z vody, kdy se rosolovité tělo samovolně rozplizne.

ČTĚTE TAKÉ: Orangutaní mládě z pražské zoo již prozkoumává svůj výběh

Existenci těchto podivných tvorů v poslední době bohužel ohrožuje hlubokomořský lov. Čím dál více se stává, že rybářům uvíznou v sítích tažených po mořském dně.

Nepřehlédněte