Pražské zprávyKristián Vích10. října 20184 minuty čtení

Praha možná přejmenuje názvy 17 stanic metra. Jak se vám líbí Perštýn, Klárov nebo Aréna Libeň?

Příští stanice Perštýn. Toto hlášení by mohli už za pár let slýchávat cestující v pražském metru. Alespoň podle navrhovaného plánu rozvoje pražské integrované dopravy v letech 2019 až 2029, který projednávali pražští radní.

Dokument se skládá z odborných doporučení dopravních expertů. ROPID má nyní za úkol materiály představit všem dotčeným městským částem, veškerým dopravcům a dalším organizacím a vypořádat případné připomínky.

ČTĚTE TAKÉ: Tři zastávky MHD mění název. Metro jezdí ve špičce častěji

„Pražené díky této koncepci získají představu o tom, jakou podobu hromadné dopravy mohou v následujících deseti letech očekávat v okolí svého bydliště či pracoviště po dokončení nových tras metra, tramvají a po modernizaci železničních tratí. Jde však o odborná doporučení dopravních expertů a ROPID s nimi musí seznámit širokou veřejnost a doporučení prodiskutovat. Nejen já, ale i zbylí radní nejsme vůbec nakloněni některým návrhům na přejmenování názvů, zejména pokud jde o názvy stanic metra. O takových změnách by v budoucnu musela rozhodnout rada města,“ uvedl náměstek pro oblast dopravy Petr Dolínek.

Náměstí Hrdinů, Perštýn, Aréna Libeň

Kromě konkrétních návrhů a opatření v systému PID koncepce mj. vyzývá k diskuzi o přejmenování desítek zastávek tramvají a několika stanic metra tak, aby nebyly matoucí. Pojmenovat stanici podle názvu ulice, i když existuje vhodnější ekvivalent, je podle expertů nesprávné. Například z „Dejvické“ by se časem mohla stát stanice „Dejvice“, případně „Vítězné náměstí“, protože Dejvická ulice je umístěna jinde než výstupy z metra. Stanice „Hradčanská“ by se měla přejmenovat na „Nádraží Dejvice“ nebo „Bruska“ – nenachází se totiž vůbec v katastrálním území Hradčan a Hradčanská ulice navíc ani neexistuje.

Proč nové názvy stanic metra?

Dejvická > Vítězné náměstí / Dejvice – Ulice Dejvická je umístěna jinde než výstupy z metra. Stanice metra se nachází na Vítězném náměstí, pod ulicí Evropská. Pojmenování dle ulice, pokud existuje lepší ekvivalent, není správné. Lidově se místu říká Kulaťák.

Hradčanská > Nádraží Dejvice / Bruska – Stanice se vůbec nenachází v katastrálním území Hradčan. Označení evokující Pražský hrad je pro značnou část turistů matoucí, ze stanice na Pražský hrad je to 1,4 km daleko. Ulice Hradčanská neexistuje. Historický název stanice je Bruska. U stanice se nachází železniční Praha-Dejvice, která bude modernizována.

ČTĚTE TAKÉ: Další etapa rekonstrukce Vinohradské ulice v sobotu startuje. Tramvaje nepojedou čtyři měsíce

Malostranská > Klárov, Malá Strana – Ulice Malostranská neexistuje. Střed Malé Strany je odtud 1 km dále. Historický název místa je Klárov.

Staroměstská > Josefov / Staré Město / Náměstí Jana Palacha / Rudolfinum – Ulice Staroměstská neexistuje. Stanice se částečně nachází v katastrálním území Josefov. Výstup ze stanice metra je blíže Náměstí Jana Palacha než Staroměstskému náměstí.

Muzeum > Národní muzeum – Nepřesný název muzea. V Praze se nachází 77 muzeí.

Želivského > Jana Želivského / Olšany – Ulice Želivského neexistuje. Nepřesný přepis názvu ulice. Historický název místa je Olšany.

Strašnická > Strašnice – Ulice Strašnická se nachází v Záběhlicích, 4,5 km od stanice metra. Stanice se nachází pod ulicí Starostrašnická.

Radlická > Radlice – Ulice Radlická je 5,5 km dlouhá a vede nad pěti stanicemi metra.

Smíchovské nádraží > Nádraží Smíchov – Nepřesný a hovorový název významné železniční stanice.

Národní třída > Perštýn – Stanice se nachází pod ulicí Spálená, nikoliv pod ulicí Národní. Historický název místa je Perštýn. Nepřesný přepis názvu ulice Národní doplněný o slovo třída.

Náměstí Republiky > Masarykovo nádraží – Stanice má výstup na Masarykovo nádraží, jedno z nejdůležitějších nádraží v Praze. V budoucnu zde bude přestupní stanice mezi železnicí na letiště a metrem. Bylo by vhodné oba názvy sjednotit pro lepší orientaci. V budoucnu zde bude přestupní stanice na linku metra D, jejíž vestibul bude umístěn pod Petrským náměstím.

Křižíkova > Karlín – Ulice Křižíkova je 1,6 km dlouhá a vede nad dvěma stanicemi metra. Stanice metra se nachází pod ulicí Thámova. Stanice metra se nachází téměř ve středu katastrálního úze- mí Karlín

Českomoravská > Aréna Libeň – Ulice Českomoravská se nachází 0,5 km daleko od stanice metra. Stanice metra se nachází pod ulicí Drahobejlova. Stanice je umístěna u významné multifunkční arény, jedné z největších zastřešených arén v Evropě.

Vysočanská > Nádraží Vysočany – Ulice Vysočanská je 3,5 km dlouhá a vede nad třemi stanicemi metra. Stanice se nachází u železniční stanice Praha-Vysočany.

Vltavská > Nádraží Bubny – Ulice Vltavská se nachází na Smíchově, 5,5 km daleko od sta nice metra Vltavská. Stanice se nachází u železniční stanice Praha-Bubny. V budoucnu zde bude přestupní stanice mezi železnicí na letiště a metrem. Bylo by vhodné oba názvy sjednotit pro lepší orientaci.

Pražského povstání > Náměstí Hrdinů – Dle místopisu žádný takový název v Praze neexistuje. Stanice se nachází pod náměstím Hrdinů.

Kačerov > Nádraží Kačerov – Již několik let se u stanice nachází železniční zastávka Kačerov, která bude v budoucnu na plnohodnotné dvoukolejné trati.

Nepřehlédněte