LifestyleTereza Běhalová10. října 20183 minuty čtení

Nemůžete usnout? Zkuste triky, které zabírají na každého

Asi to znáte. Ležíte v posteli a víte, že byste měli co nejdřív usnout, protože vás zítra čeká brzké vstávání a náročný pracovní den, ale z nějakého důvodu to zkrátka a dobře nejde. Ještě předtím, než sáhnete po prášcích na spaní, přečtěte si pár zaručených tipů, které spolehlivě zabírají.

Předpokladem pro rychlé usnutí a kvalitní spánek jsou především příznivé podmínky prostředí. Teplota v předem vyvětraném pokoji by se měla ideálně pohybovat mezi 21-25 stupni Celsia. Přibližně hodinu před plánovaným ulehnutím do postele už mějte v bytě utlumená světla. Mozek díky tomu začne vyplavovat do těla spánkový hormon melatonin.

ČTĚTE TAKÉ: Tři druhy nespavosti a fatální následky nedostatku spánku

Špatně se vám bude usínat bez uspokojených fyzických potřeb. Neměli byste mít žízeň ani hlad, ale zároveň nesmíte být přecpaní k prasknutí. Dvě hodiny přes spaním už nepijte kávu ani jiné nápoje s kofeinem. Před spaním se doporučuje zařadit sexuální aktivitu. A samozřejmostí by mělo být dodržování pravidelného času večerního ulehání a ranního vstávání, aby si tělo vytvořilo návyk.

Poměrně zásadní je i výběr správného polštáře. Spíte-li na břiše, zvolte spíš větší a plochý polštář. Pokud si leháte na bok, použijte středně měkký polštář, a pokud spíte na zádech, pak zcela určitě  sáhněte po polštáři tvrdším.

Pokud všechny tyto zásady alespoň z poloviny dodržujete, jste na dobré a rychlé cestě do říše snů. Občas se ale stane, že ani po desítkách minut převalování se v posteli stále nemůžete zabrat. Co dělat v takovém případě?

Pusťte si vaši oblíbenou hudbu

Poslech písničky, kterou máte rádi, prokazatelně snižuje krevní tlak a úzkost, a to díky endorfinům, které mozek do těla vyplavuje. Zvlášť užitečné to může být v momentě, kdy jste sami na sebe navztekaní, že stále nemůžete zabrat, a nebo pokud zrovna procházíte složitým životním obdobím.

ČTĚTE TAKÉ: Příliš spánku škodí. Vědci zjistili, kolik hodin denně je ideální stav

Soustřeďte se jen na jednu věc

Častým důvodem, proč lidé nemohou rychle usnout, je hlava plná nejrůznějších myšlenek. Když ale svou pozornost zaměříte jen na jednu konkrétní věc a budete přemítat pouze o ní, vaše šance na usnutí se rapidně zvýší. V případě, že se vám nechce přemýšlet nad ničím, zaměřte se jen na svůj dech a vnímejte ticho kolem sebe.

ČTĚTE TAKÉ
Děs a hrůza pod maskou. Proč se klaunů většina lidí bojí?

Přelstěte svůj mozek

Vaše hlava je při nechopnosti usnout vaším nepřítelem. Mozek ale můžete přelstít. A to tím, že budete předstírat, jak moc jste strhaní a unavení. Dělejte všechno to, co děláte, když skutečně unavení jste – zívejte, nechce padat oči a v duchu bilancujte, co všechno jste předchozí den udělali a jak moc vás to vyčerpalo.

Metoda 4-7-8

Díky tomuto triku spousta lidí usne do několika minut. Nejprve se 4 vteřiny nadechujte nosem. Dalších 7 vteřin dech zadržujte a pak osm vteřin pomalu ústy vydechujte. Délka intervalů změní chemické procesy v mozku, zpomalí srdeční tep a ztiší vaši mysl. Maximálně po několika opakováních byste měli spolehlivě usnout.

Nepřehlédněte