Pražské zprávyKristián Vích7. října 20182 minuty čtení

Pražská zoo truchlí. Zemřel hroch Slávek, jedna z největších celebrit

Smutná zpráva dnes přišla z pražské zoologické zahrady. Ve věku nedožitých 34 let uhynul hroch Slávek, jedno z nejpopulárnějších zvířat.

Veterinář Zoo Praha Roman Vodička uvedl, že k úmrtí došlo za příznaků akutních zažívacích obtíží. Pitva ukázala těžký zánět žaludku a střev. Další podrobnosti budou známy po provedení laboratorních vyšetření. Na Facebooku to napsal ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

ČTĚTE TAKÉ: Už nebude Pražanda. Zubří samice se musí odstěhovat do Ázerbajdžánu

Slávek, kterému by na sklonku října bylo 34 let, zplodil celkem sedm potomků. Do historie zahrady se zapsal především jako jeden ze symbolů katastrofální povodně z roku 2002. S hlavou vystrčenou z okna v prvním patře starého pavilonu je zachycen i na dobové pohlednici.

Byl to dobrák

Zcela výjimečný hroch s pověstí galantního dobráka, povodňový hrdina a několikanásobný otec se narodil v Zoo Praha 30. října 1984. Obrovský, ale povahou velmi dobrácký Slávek byl mezi chovateli velmi populární.

„Velké doširoka otevřené tlamě nedokázal nikdo odolat,“ vzpomíná Slávkův chovatel Martin Kristen a dodává: „Slávek si potrpěl na škrábání horního patra své tlamy či lehké tahaní za jazyk. Byl opravdovou osobností a na jeho tlumené večerní troubení, které se rozléhalo prostory starého pavilonu slonů, budu navždy vzpomínat.“

Hroch obojživelný má pověst nejnebezpečnějšího zvířete naší planety. Především samci, kteří si urputně brání svá teritoria, jsou postrachem afrického kontinentu. Hroch Slávek byl ale úplně jiný. Vždy se choval nadmíru shovívavě nejen vůči samicím, ale i vůči mláďatům. Během odchovů nebylo nutné ho oddělovat, což je v podmínkách zoologických zahrad skutečná rarita.

ČTĚTE TAKÉ: Sen o novém bydlení se stal pro pražské kotuly realitou

Nepřehlédněte