ZajímavostiKristián Vích6. října 20182 minuty čtení

Vzácné bezhřívé zebry se nastěhovaly do pražské zoologické zahrady

Kevin a Klea jsou novými obyvateli pražské zoo.

Pražská zoo získala dvě zebry bezhřívé. Čtyřměsíční hříbě Kevin a jeho matka, osmiletá klisna Kleu, se stanou zakladateli pražského chovu.

Zebra bezhřívá je poddruhem zebry stepní. Žije na savanách i v křovinatých oblastech východní Afriky, zejména v Keni, Ugandě a Súdánu, a to až do nadmořské výšky 4500 m. Vzácná je nejen svým vzhledem – dospělí samci zcela postrádají nebo mají zredukovanou hřívu – ale současně jde o nejohroženější skupinu stepních zeber vůbec.

ČTĚTE TAKÉ: V pražské zoo se vylíhli mimořádně vzácní varani. Je to světový úspěch

Už v roce 1918 se předpokládalo, že je tento poddruh zebry stepní ve volné přírodě zcela vyhuben. Nové výzkumy později potvrdily opak. V dnešní době se ale opět jedná o velmi ohroženou zebru, jejíž počty jsou velmi nízké.

V Ugandě žije ve volnosti maximálně 1000 kusů. Za posledních deset let tam její populace klesla téměř o 70 procent. Přesný počet žijící v Keni není znám, stejně jako v Jižním Súdánu, kde nebyla zebra bezhřívá v posledních letech pozorována vůbec. Celkovou populaci ve volnosti tak lze pouze odhadovat, a to maximálně na několik tisíc jedinců.

Česko je pro záchranu klíčové

Nezbytný pro udržení poddruhu je chov v zoologických zahradách, kde po celém světě žije 39 zeber bezhřívých, z toho 22 v České republice. Pro záchranu bezhřívých zeber je tak Česká republika naprosto klíčovým regionem.

Zvířata, která přišla do pražské zoo ve středu dopoledne, pocházejí ze Dvora Králové. Klisna Klea se stane zakladatelkou pražského stáda a v blízké budoucnosti k ní má přibýt vhodný chovný samec.

ČTĚTE TAKÉ: Zmije na člověka sama od sebe nezaútočí. Přesto je nutná obezřetnost

Zebra bezhřívá žije v rodinných skupinách o velikosti 6 – 20 jedinců, které se sdružují i se stády jiných druhů kopytníků, jako jsou například pakoni. Vůdčí klisna vede hierarchicky uspořádané stádo, které uzavírá jeden dospělý samec. Mladí samci se seskupují do tzv. mládeneckých stád.

Klisna rodí po roce březosti jedno mládě, které dospívá ve stáří 12 měsíců. V lidské péči se může zebra dožít 20 až 40 let. Nepřáteli ve volné přírodě jsou lvi, hyeny, levharti a gepardi.

Nepřehlédněte