Kam vyrazitPetra Domašínská3. října 20182 minuty čtení

Kde se vzali slovenští dráteníci? Odpověď dává nová výstava Národního muzea

Dráteník při práci.

Jak se měnilo drátenické řemeslo od svých raných počátků až do současné doby? Na to odpoví nová výstava v Národopisném muzeu Národního muzea s názvem Dráteníci a drátenictví.

Postava vandrujícího slovenského dráteníka patří v české kultuře k dobře zažitým romantickým obrazům. Skutečnost je však mnohem pestřejší – drátenictví totiž nebylo jen způsobem obživy chudých řemeslníků, ale vyvinulo se od skromných počátků až k průmyslovým dílnám či umělecké tvorbě. Výstava představuje všechny tyto jeho podoby.

ČTĚTE TAKÉ: Osudy dánských Židů v Terezíně přiblíží přednáška v Národním muzeu

Práce s drátem a plechem byla pro obyvatele Kysucí a některých dalších slovenských regionů důležitým způsobem obživy přinejmenším už od 19. století. Zrodil se tak postupně fenomén slovenského dráteníka, který procházel krajem a nabízel opravy hrnců i drátěné zboží vlastní výroby. V českých zemích se navíc stal romantickým symbolem chudého, ale pracovitého bratra – Slováka.

Řemeslo ale zdaleka nezůstalo u této své jednoduché podoby – šikovní dráteníci začali brzy zakládat dílny, z nichž se někdy vyvinuly skutečné průmyslové podniky. Se svými výrobky slavili úspěchy v mnoha evropských zemích, ale třeba i ve Spojených státech nebo carském Rusku.

Drátenictví přežilo do současnosti

Původní prostá podoba drátenictví během 1. poloviny 20. století postupně zanikla, avšak drátenické dovednosti se uchovaly v některých rodinách či prostřednictvím mistrů lidových řemesel. V dobách, kdy už pro vandrovní dráteníky nezbývalo na světě mnoho místa, dostalo řemeslo spíše uměleckou tvář a pro mnohé lidi se stalo koníčkem.

Výstava Dráteníci a drátenictví v Národopisném muzeu Národního muzea představuje všechny tyto tváře řemesla. Návštěvníci mohou vidět historické drátenické výrobky i náčiní zapůjčené z muzeí v Čadci a Žilině, tvorbu mistrů spojených se slovenským Ústredím ľudovej umeleckej výroby i ukázky z prací současných tvůrců.

ČTĚTE TAKÉ: Poslední dopis Milady Horákové je vystaven v Národním muzeu

Kdy a kde?

Výstava se koná v Národopisném muzeu Národního muzea (Letohrádek Kinských, Kinského zahrada 98, Praha 5) od 29. září 2018 do 6. ledna 2019. Otevřeno je od úterý do neděle od 10 do 18 hodin. Z technických důvodů má muzeum od 8. do 10. října zavřeno. Základní vstupné činí 70 Kč, snížené 40 Kč, rodinné 110 Kč. Děti do 6 let a osoby s průkazem ZTP a jejich doprovod mají vstup zdarma.

Nepřehlédněte