MagazínKlára Dvořáková2. října 20184 minuty čtení

Pití kávy po ránu je chyba. Kdy je podle odborníků ten správný kávový čas?

Dopřát si ranní kávu je zažitým rituálem miliónů Čechů. Odborníci ale upozorňují, že účinek kofeinu se v takovém případě nemusí vůbec dostavit.

Kolébkou kávy je Afrika, konkrétně etiopská oblast Kaffa. Podle legendy objevil úžasné účinky kávovníku pasáček koz, jehož stádo mělo po konzumaci červených bobulek poněkud více energie. K tomu objevu však nedošlo v Etiopii, nýbrž v Jemenu. Z účinků plodů kávovníku pak těžili zejména místní mniši, kteří se díky nabité energii mohli déle věnovat modlitbám. Dalo by se tedy říct, že káva je v podstatě posvátný nápoj.

ČTĚTE TAKÉ: Ranní káva nalačno může způsobit vážné zdravotní problémy

A podle toho k ní také mnozí z nás přistupují. Pití kávy je pro mnohé významný denní rituál, kolem něhož panuje spousta (ne)vyřčených pravidel a pravd. Co byste tedy o kávě měli vědět?

Foto: Pixabay.com

Kdy je správný čas na hrnek kávy?

Spousta z nás si hned po probuzení dopřeje šálek kávy. To je ovšem chyba! Stejně tak se nedoporučuje pít kávu hned po obědě a už vůbec ne před spaním. Kdy je tedy ten správný “kávový” čas?

První hrnek kávy by měl, za předpokladu, že vstáváte kolem sedmé, přijít na řadu mezi půl desátou a jedenáctou hodinou dopolední. Dát si ji dříve je podle vědců kontraproduktivní. Tělo se totiž po probuzení samo nastartuje, neboť vyloučí do těla dostatečné množství kortizolu. A pokud pijete kávu v době, kdy máte dostatek kortizolu, účinek kofeinu se nedostaví.

To samé platí i o kávě těsně po obědě. Ačkoliv se většina z nás po jídle cítí unavená, opak je pravdou. Po obědě přichází další vlna kortizolu a očekávaný účinek kofeinu se tedy opět neprojeví. Podle vědců přichází čas na druhý šálek kávy až mezi druhou a pátou hodinou odpoledne.

ČTĚTE TAKÉ: Další výzkum potvrdil, že káva ovlivňuje délku života

Anna Letenská byla úspěšná a slavná komediální herečka.

ČTĚTE TAKÉ
Smutný osud herečky Anny Letenské. Po natáčení jela rovnou na smrt

Další vlna kortizolu přichází kolem šesté večer. Zvažte tedy, zda si raději své večerní kafe neodpustíte. Pokud Vás čeká dlouhá noc (například nad učením), pak je káva v osm večer ideálním společníkem. Jestli se ale chystáte jít spát brzy, mohla by Vám večerní káva spíše uškodit. Možná usnete hladce, spánek ale nebude kvalitní. Tělo totiž zůstane “v pohotovosti” a nedopřeje Vám kvalitní spánek.

A cože je to ten kortizol, který nám diktuje, kdy si dát kávu? Jedná se o hormon produkovaný nadledvinami, který funguje na podobném principu jako kofein. Vylučuje se do těla sám, ale jeho účinek po chvilce klesá.

Foto: Pixabay.com

Coffee nap neboli kávový šlofík

Jak všichni víme, výjimka potvrzuje pravidlo. A jedna taková existuje i ve spojení spánku a kávy. A říká se jí kávový šlofík. Co přesně tohle prapodivné slovní spojení znamená? Než začne kofein v těle působit, trvá to přibližně dvacet minut. Hned po vypití kávy si tedy můžete dopřát krátký patnáctiminutový šlofík. Odpočinete si a kofein začne působit až ve chvíli, kdy se rozhodnete vstát a znovu se pustit do práce.

Miloš Frýba jako programový hlasatel.

ČTĚTE TAKÉ
Kultovní hlasatel Miloš Frýba. Zmizel z obrazovky a stal se záhadou

Espresso, cappucino, americano

Že to zní jako nějaké zaklínadlo? Ale kdeže! Jedná se o názvy různých druhů kávových nápojů. Žádný z nich nemá tolik chybných názvů a přezdívek než klasické espresso. Jak uvádí web s trefným názvem Piccolo neexistuje – tradiční espresso je jen jedno! Neexistuje více variant tohoto nápoje, není žádné piccolo, expresso ani nic podobného.

Espresso má původ v latinském slově exprimere. Primere znamená tlačit, ex je předpona, kterou lze přeložit jako z/ze. Takže exprimere znamená vytlačit, v tomto případě kávu z hromady mletých zrn. Správné espresso totiž vzniká pouze pod dostatečným tlakem. Kromě toho by extrakce opravdu kvalitního espressa měla trvat ideálně kolem 25 vteřin. Docela alchymie, co říkáte?

Jedním z nápojů připravovaných na bázi espressa je cappucino. Jedná se o nápoj o celkovém objemu mezi 150 až 180 ml, jehož základem je 30 ml espressa a teplé mléko. V původní italské receptuře obsahuje 2 cm vysokou hutnou pěnu na horkém mléce. Novější variantou je pak Seattle style cappucino, kde je na povrchu místo husté pěny tzv. mikropěna. Ta je více provázaná s mlékem po napití vytváří příjemný, jemně sametový pocit v ústech.

Samomluva může být známkou vážné nemoci.

ČTĚTE TAKÉ
Samomluva může být příznak duševní choroby

Americano je espresso doplněné horkou vodou pro zvýšení jeho objemu, obvykle v poměru 1:5. Tento kávový nápoj prý pochází z doby, kdy bylo americkým vojákům ve druhé světové válce nařízeno pít espresso dolité horkou vodou, protože bez ní bylo příliš silné.

Který kávový nápoj je ten Váš? Americano, espresso nebo klasický český turek?

Nepřehlédněte