Kam vyrazitPetra Domašínská21. září 20182 minuty čtení

Dopravní podnik pořádá o víkendu Den otevřených dveří

Dopravní podnik hl. m. Prahy otevře v sobotu své brány veřejnosti. Letos se budou moci návštěvníci podívat do tramvajové vozovny Motol, garáže Řepy a depa metra Zličín. Čekat na ně budou současná i historická vozidla pro cestující, ale i technická vozidla a hasičská technika. Připraven je také bohatý doprovodný program.

DPP představí v jednotlivých areálech vozidla městské hromadné dopravy, vnitropodnikové dopravy i dopravních cest. „Pro letošní Den otevřených dveří jsme vybrali motolskou vozovnu, garáž Řepy a depo metra Zličín. Věřím, že nejen fanoušci MHD budou z návštěv našich areálů a doprovodného programu nadšeni,“ říká Josef Voltr, vedoucí odboru Marketing a obchod.

ČTĚTE TAKÉ: Betlémské světlo rozveze po Praze historická tramvaj

Akce odstartuje v 10 hodin a až do 16 hodin bude kromě tradičních lákadel připraven pro návštěvníky doprovodný program, zaměřený především na děti. V rámci doprovodného programu jsou pro návštěvníky přichystány soutěže, workshopy, fotokoutky a pro ty nejmenší například skákací hrady, šlapací motokáry či malování na obličej.

Ve všech areálech bude možné zakoupit občerstvení. V areálech Zličín a Řepy bude možné zakoupit i propagační předměty z nabídky Infocenter DPP a budou zde i náborové stánky, kde se mohou zájemci dozvědět více informací o volných místech v DPP.

Vozovna Motol

Vozovna Motol oslavila v minulém roce 80 let své existence. První vozy tam zatáhly 3. prosince 1937. Současně s otevřením motolské vozovny přestaly fungovat vozovny Smíchov a Košíře. V současné době jsou z Motola vypravovány nejmodernější pražské tramvaje 15T. Vedle areálu se nachází také Střední průmyslová škola dopravní.

Garáž Řepy

V současné době se jedná o jedinou autobusovou garáž na levém břehu Vltavy, a tak má poměrně velký akční rádius. V šedesátých a sedmdesátých letech byl velký nedostatek garážovacích míst pro prudce se rozvíjející autobusovou dopravu. Se stavbou v Řepích se začalo v roce 1976 a první autobusy vyjely z Řep v pondělí 16. srpna 1982 (celkem 96 vozidel). Po zrušení garáže Dejvice na konci roku 2004 význam garáže ještě vzrostl, v současné době má ve stavu téměř tři stovky vozidel. Garáž Řepy je druhou nejmladší garáží v Praze, a to po hostivařské.

ČTĚTE TAKÉ: Pražský magistrát se na jeden den otevře pro veřejnost

Depo Zličín

Nejmladší z pražských dep, které začalo sloužit na sklonku roku 1994, po zprovoznění V. provozního úseku tratě metra B. V současnosti depo zajišťuje provoz na trati metra B. Depo se nachází na samém západním okraji Prahy a jeho kapacita je 200 vozů, na tuto kapacitu bylo rozšířeno v roce 2001. S vlastní tratí metra je depo spojeno dvoukolejnou spojkou. Do budoucna se uvažuje o tom, že by až do depa mohla být prodloužena trať B (podobně jako je tomu na trati A v Hostivaři).

Nepřehlédněte