Pražské zprávyPražskýDEN.cz19. září 20181 minuta čtení

Praha 2 chce do své správy náplavku u Rašínova nábřeží. Instalovala tam hlukoměry

Radnice Prahy 2 se rozhodla řešit nadměrnou hlukovou zátěže obyvatel v oblasti náplavky u Rašínova nábřeží a přilehlých ulic. Loňské setkání s místními občany, ze kterého vzešla petice odeslaná na pražský magistrát, řešení nepřineslo. A protože vedení Prahy 2 i nadále nemá vliv na provoz na náplavkách, rozhodla se proto hluk alespoň měřit a vyhodnocovat.

Nadměrný hluk je obdobně jako znečištění ovzduší jedním z nejzávažnějších faktorů působících negativně na zdravotní stav obyvatel ve velkých městech. Hlavním zdrojem hluku v městském prostředí je automobilová doprava, a také městská hromadná doprava.

ČTĚTE TAKÉ: Noční starosta Prahy má za úkol zkultivovat noční život v metropoli

„Já vím, že dopravní provoz pod okny obyvatel Rašínova nábřeží ovlivnit nedokážeme, ale rádi bychom dostali do správy náplavku, abychom dokázali, že zejména v nočních hodinách lze provoz zklidnit. Náplavka potřebuje koncepci provozu s jasnými pravidly, a my jsme přesvědčeni, že tam lépe dokážeme nastolit režim, aby tam bylo možné důstojně bydlet i se tam chodit bavit,“ uvedla starostka Prahy 2 Jana Černochová.

„Prvním krokem bylo pořízení senzorů akustického tlaku, které jsme umístili na Rašínově nábřeží 46 a 74. Údaje budeme pravidelně analyzovat a z nich vyplynou další kroky,“ dodala starostka.

Měření hluku mohou občané sledovat online na webu MČ Praha 2.

Nepřehlédněte