Kam vyrazitPetra Domašínská10. srpna 20182 minuty čtení

PŘEHLED: Kam v Praze o víkendu? Jízda historickým metrem, duhový průvod a poutavé výstavy

Premýšlíte, jak strávit nadcházející víkend? Přinášíme vám přehled toho nejlepšího, co v Praze v sobotu a neděli můžete zažít.

Metro A slaví 40 let

Dopravní podnik hlavního města Prahy v neděli 12. srpna 2018 stylově oslaví 40. výročí zahájení provozu na lince metra A. Při této příležitosti vypraví do provozu původní historickou soupravu 81-71, dobově upravenou do tehdejší čtyřvozové podoby.

ČTĚTE TAKÉ: Co nabídne 13. ročník festivalu německy mluvících filmů DAS FILMFEST

ČTĚTE TAKÉ
Svezte se historickou soupravou metra! Připomene 40. výročí provozu linky A

Výstava o Malostranském náměstí

Až do 26. srpna mohou Pražané ve spodní části Malostranského náměstí zhlédnout zdarma venkovní výstavu, která je věnována minulosti i budoucnosti Malostranského náměstí.

Budoucí podoba Malostranského náměstí.

ČTĚTE TAKÉ
Jak bude vypadat nové Malostranské náměstí? Detaily přibližuje venkovní výstava

Prague Pride

V sobotu se uskuteční tradiční Duhový průvod Prahou, kterým vyvrcholí již šestý ročník festivalu Prague Pride.  Z důvodu nahlášené rekonstrukce dolní části Václavského náměstí půjde od sochy sv. Václava Opletalovou ulicí do Hybernské a dále po tradiční trase Náměstí Republiky – Revoluční – Dvořákovo nábřeží – Čechův most – schody na Letnou.

ČTĚTE TAKÉ
Začíná festival Prague Pride. Hlavním tématem je letos rodina

Prvorepubliková zahrada

Neobvyklým výsledkem vědeckého projektu je nová zahrada s prvorepublikovou úpravou na nádvoří Národního zemědělského muzea v Praze na Letné. Od poloviny července tam čeká na děti historický kolotoč a na dospělé návštěvníky prvorepublikové druhy zahradních květin, ukázka dobové zahradní architektury i panelová výstava.

ČTĚTE TAKÉ
V Praze vznikla prvorepubliková zahrada s historickým kolotočem

Poznejte historii Stromovky

Výstava věnovaná historii největšího pražského parku je volně přístupná od 4. července do 26. srpna přímo v parku před Planetáriem. Prostřednictvím reprodukcí fotografií, dobových map, kreseb a rytin představuje výstava, připravená Muzeem hl. m. Prahy k letošnímu 750. výročí založení Královské obory, vývoj parku od 16. století do dnešní doby.

ČTĚTE TAKÉ: Čapkova vila se na několik dní otevře pro veřejnost

ČTĚTE TAKÉ
V parku Stromovka probíhá výstava o její historii

Historie hlavního města

Muzeum hlavního města Prahy pořádá od 13. června 2018 do 24. února 2019 v hlavní budově muzea na Florenci dvousálovou výstavu s názvem Praha 1848–1918. Výstava představuje významné okamžiky zejména druhé poloviny 19. století a počátku 20. století, kdy v Praze došlo k dramatickým událostem, jež stály za proměnou provinčního města Prahy v moderní metropoli.

ČTĚTE TAKÉ
Výstava ukazuje, jak se z provinční Prahy stala významná metropole

Nepřehlédněte