LifestyleTereza Běhalová30. července 20182 minuty čtení

Jak přežít extrémní vedro? Dávejte pozor na studené nápoje. A další tipy…

Co dělat při vedru, aby se vám žilo lépe?

Prahu zasáhla vlna veder. Vyvrcholit by měla ve středu, kdy rtuť teploměru vyšplhá až k 36 stupňům Celsia. Co dělat, aby se vám během těchto dnů žilo alespoň trochu lépe?

Správný pitný režim

Dávejte pozor, co a kdy pijete. Odborníci doporučují dostat do sebe čtvrt litru čisté vody nebo minerálky za hodinu. Větší množství by už znamenalo zátěž pro ledviny. Vynechte ledově vychlazené nápoje. Krátkodobě sice navodí pocit osvěžení, ale mohou způsobit zánět nosohltanu. V našich dýchacích cestách totiž žijí nejrůznější bakterie a viry, které se při změně teploty aktivují. Termický šok vyvolaný studeným nápojem je zátěží pro celý organismus. Tělo se s ním totiž musí vypořádat větším výdejem energie. Zcela vynechejte alkohol a kofeinové nápoje, způsobují dehydrataci.

ČTĚTE TAKÉ: Jak přežít vedro v Evropě: Doporučení pro aktivity a opatření v tropickém počasí

Jídelníček

Během nejteplejších dnů v roce bychom se měli řídit jídelníčkem z míst, kde mají s vedry dlouhodobou zkušenost. Ideální inspirací je tedy například středomořská kuchyně. Jezte hodně hodně ovoce, zeleniny, lehkých mas, celozrnného pečiva a různých jogurtů. Vyhýbejte se všemu mastnému a smaženému. Vynechávat naopak nemusíte pikantnější kořeněná jídla – urychlují trávení a zlepšují přirozené chlazení organismu. Inspiraci v tomto případě můžeme hledat v Mexiku či ve východní Asii.

Ochrana před sluníčkem

Během dne maximálně omezte pobyt na přímém sluníčku. Chraňte se pokrývkami hlavy, opalovacími krémy s vysokým faktorem a nebo rovnou oblečením, které ve vedrech funguje nejen jako částečná ochrana před sluncem, ale i jako izolant před teplem. Oblékejte si světlé kousky z přírodních materiálů. Syntetické tkaniny totiž nesají pot a jsou neprodyšné. Nezapomeňte na sluneční brýle. Pokud je to možné, nevystavujte tělo velkým teplotním změnám – např. časté přechody z klimatizované kanceláře do rozpálené ulice apod.

Vyhoďte peřinu

I během horka se můžete dobře vyspat. Už před ulehnutím do postele si dejte studenou sprchu. Spaní v objetí s milovanou osobou nechte na zimu, pokud se nechcete probudit zpocení. Doporučuje se roztáhnout nohy a paže do šířky, v této pozici vzduch nejlépe cirkuluje kolem vás. Peřiny a další přikrývky odložte do skříně, bohatě postačí prostěradlo.

Nepřehlédněte