Pražské zprávyPražskýDEN.cz24. července 20181 minuta čtení

V Praze platí zákaz rozdělávání ohně. Správně byste ani neměli kouřit v parku

Na základě výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu před nebezpečím požárů platí od včerejška na území hlavního města Prahy zákaz rozdělávání ohňů.

Nařízení stanovuje, která místa jsou riziková a jaké činnosti jsou v těchto místech zakázány. Omezení platí, dokud nebude odvolána výstraha Českého hydrometeorologického ústavu.

ČTĚTE TAKÉ: VIDEO: Požár v Hostivaři hasiči likvidovali celou noc. Škody půjdou do desítek milionů

Za místo zvýšeného nebezpečí vzniku požáru se považuje lesní porost a jeho okolí do vzdálenosti 50 m od jeho okraje, lesopark, park, zahrada a další porosty umožňující vznik a šíření požáru, sklady sena, slámy a jejich okolí do vzdálenosti 50 m od jejich okraje a plocha zemědělských kultur, které jsou svým rostlinným charakterem schopny vznícení a šíření požáru.

V době zvýšeného nebezpečí vzniku požáru se na těchto místech zakazuje rozdělávání nebo udržovaní otevřeného ohně (například pálení klestu a kůry, spalování hořlavých látek na volném prostranství), kouření (s výjimkou elektronických cigaret), používání pyrotechnických výrobků, používání jiných zdrojů zapálení (například létající přání, lampiony a pochodně), odhazování hořících nebo doutnajících předmětů, jízda parní lokomotivy (pokud nejsou zajištěna bezpečnostní opatření k zamezení vzniku požáru) a spotřebovávání vody ze zdroje pro hašení požárů k jiným účelům než k hašení.

Nepřehlédněte