Pražské zprávyPražskýDEN.cz11. července 20182 minuty čtení

Mláďata tygra malajského rostou jako z vody. Baví je vodní hrátky

Vítanou novinkou a příjemným zpestřením léta se tak pro ně stal napuštěný vodní příkop s postupným svažováním břehu.

Ani vysoké letní teploty nebrání dvojčatům tygra malajského Bulanovi s Wanitou v jejich venkovních hrátkách. Ba právě naopak. Když je horko, návštěvníci Zoo Praha je mohou spatřit, jak s radostí skotačí v napuštěném vodním příkopu. Z počátku měli sice z vody trochu obavy, teď už si ale vodní radovánky náležitě užívají.

Stále jsou to sice ještě koťata závislá na matce, vzbuzují však již pořádný respekt. Denně každé z nich spořádá zhruba dva kilogramy masa. Bulan tak ve svých devíti měsících váží přesně 58 kilogramů a jeho sestra Wanita 42 a půl, což začíná být znát také na venkovním výběhu. Mladí tygři totiž vyžadují hračky odpovídající jejich velikosti a ke hraní jsou schopni využít čehokoliv, co ve výběhu najdou. Vítanou novinkou a příjemným zpestřením léta se tak pro ně stal napuštěný vodní příkop s postupným svažováním břehu.

ČTĚTE TAKÉ: Zoo vydala vlastní bankovky. Pomohou zvířatům a potěší sběratele

Na počáteční obhlídku vodního příkopu dvojčata vyrazila samozřejmě za doprovodu své matky Banyi, která podle chovatelů stále funguje hlavně jako jejich psychická podpora. Bulan si jako první troufnul i do hloubky, kde brzy začal plavat, zatímco Wanita, jinak obvykle průbojnější, sledovala jeho první plavecké pokusy ze břehu, a dokonce měla tendence tahat bratra ven. Dnes už si ale vodu užívají oba dva naplno.

Odchovat mládě pelikána skvrnozobého, jednoho z nejvzácnějších druhů pelikánů, je velice náročné.

ČTĚTE TAKÉ
V pražské zoo se vyklubal na svět tenhle roztomilý pišišvor. Podívejte se, jaké velké zvíře z něj nakonec vyroste

„K ponoření se do vody sice potřebují trochu namotivovat, ale k tomu často postačí například velký míč – obzvláště Bulan má rád velké věci, které může obejmout packami a „poprat“ se s nimi – nebo když ve vodním příkopu třeba přistane kachna,“ vysvětluje vrchní chovatelka šelem v Zoo Praha Věra Makovská a dodává: „Taky samozřejmě dost záleží na počasí. Pokud je slunečno a horko, koupou se každý den.“

Obecně jsou hravá tygří dvojčata nejaktivnější ráno nebo kolem poledne. Ve venkovním výběhu Pavilonu šelem a plazů v dolní části zoo pobývají přibližně do patnácté hodiny, v neděli je tam chovatelé nechávají asi o půl hodiny déle.

Nepřehlédněte