Pražské zprávyPražskýDEN.cz16. června 20182 minuty čtení

Školáci napsali knihu o pražských sochách. Výtěžek pomůže nemocnému chlapci

Součástí knihy je i mapka všech významných pražských soch.

Desetiletí školáci ze ZŠ Petřiny – sever napsali knihu o pražských sochách. Slavnostní křest knihy proběhl v Zrcadlové kapli Klementina a v prvních 14 dnech děti prodaly na 252 výtisků. Nyní plánují druhé vydání. Z vydělaných peněz chtějí podpořit Hynka, šestiletého chlapce, který je následkem úrazu v raném dětství odkázaný na pomoc druhých.

Kniha Tajemství úplňku vznikla v rámci projektu Abeceda peněz – programu pro výuku finanční gramotnosti akreditovaným MŠMT. Třídy na počátku získávají vstupní kapitál a postupně se učí, jak s penězi hospodařit a jak je zhodnotit. Vrcholem výuky je pro děti veřejný jarmark, kde se se svojí „firmou“ snaží vydělat své první peníze.

ČTĚTE TAKÉ: Petřínská rozhledna bude mimořádně svítit červeně

Pražští školáci z Petřin překvapili zcela unikátním počinem. Namísto obvyklé výroby a prodeje ozdob a pečení zákusků sami napsali knihu příběhů pražských soch, jež v noci ožívají. Každý žák přispěl jedním příběhem. Originální kniha zaujala jednak Albatros, který knihu vydal, a také knihovnu v Klementinu, v níž proběhla veřejná předčítání.

„Naše původní představa byla spíše brožura s dětskými příběhy. Nikdo z nás si neuměl představit, jaké to je, napsat knihu. Až teď vidíme všechnu tu práci, která za každou knihou je,“ popisuje třídní učitelka páťáků Jana Slavíková s tím, že děti se díky projektu naučily týmovosti a výrazně posílily svoji slovní zásobu.

O své knize i o Hynkovi děti podrobně informují na webových stránkách www.tajemstviuplnku.cz. Podrobně tam popisují, jak kniha vznikala, zároveň jsou zde k dispozici audioukázky z knihy či mapa soch, jichž se příběhy týkají.

Nepřehlédněte