Pražské zprávyPražskýDEN.cz17. května 20182 minuty čtení

Lávka ve Vršovicích ponese jméno ukrajinského bojovníka za svobodu

Pražští radní dnes schválili návrhy na pojmenování malého parčíku ve Vršovicích a nového mostku spojujícího dva vršovické břehy Botiče.

Mostek ponese jméno po Vasylu Omeljanoviči Makuchovi, který se na podzim roku 1968 upálil na protest proti invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa a následné okupaci naší země. Malý vršovický park, jenž dodnes pojmenován nebyl, ponese jméno po malíři Pavlu Brázdovi, který loni zemřel.

ČTĚTE TAKÉ: VIDEO: Obrovský požár v Hostivaři se nedaří dostat pod kontrolu. Vyhlášen mimořádný stupeň poplachu

„Mostek, který je denně využíván velkým množstvím místních obyvatel, doposud neměl jméno. Velmi jsem stál o to, aby pojmenován byl a aby název souvisel s touto lokalitou,“ říká radní pro dopravu Martin Hejl.

Mostek, který se pro veřejnost otevřel v prosinci 2017, spojuje ulici Přípotoční s ulicí Ukrajinskou – proto nakonec ponese jméno právě ukrajinského bojovníka za svobodu.

Cena nového mostu je necelých 7 mil. Kč.

ČTĚTE TAKÉ
Nová lávka přes Botič bude sloužit chodcům i cyklistům

Brázdův park

Nové jméno nese také malý park mezi vršovickými ulicemi Volyňská, Dukelská a Jakutská. „Brázdův park je pojmenování, které bude připomínat mimořádně zajímavého umělce, malíře a sochaře. Byl příbuzným bratrů Čapkových a měl velmi silný životní příběh,” vysvětluje radní Prahy 10 Ivana Cabrnochová.

Pavel Brázda byl nucen během komunistického režimu tvořit v izolaci a bez možnosti vystavovat, přitom je považován za jednoho z nejoriginálnějších tvůrců v evropském kontextu. Brázda pracoval do svého důchodu jako topič v kotelně. V posledních letech tvorby využíval počítač, se kterým se naučil pracovat po svých 80. narozeninách. Zemřel loni 17. prosince ve věku 91 let.

ČTĚTE TAKÉ: Praha poskytne dotaci městským částem na rekonstrukci bytů

Praha schválila pojmenování parku už několik měsíců po úmrtí umělce Brázdy. „Radním hlavního města patří naše velké poděkování, jsme rádi, že se u nás v Praze 10 daří pojmenovávat významná místa po osobnostech. V roce 2014 došlo na můj návrh k pojmenování 10 míst, z nichž například Park Františka Suchého a Park Jiřího Karena čeká v příštím roce rekonstrukce,” dodává radní Ivana Cabrnochová.

Nepřehlédněte