Pražské zprávyPražskýDEN.cz9. května 20182 minuty čtení

Další útok na sochu maršála Koněva. Někdo ji polil růžovou barvou. Rusové budou zuřit

Na sochu sovětského maršála Ivana Stěpanoviče Koněva v Bubenči po pěti měsících znovu zaútočili vandalové. V noci na sváteční úterý 8. května ji polili růžovou barvou a na podstavec připsali letopočty 1956, 1968 a větu „Ten, který nikdy nevystřelil“.

Kontroverzní socha na náměstí Interbrigády v Praze 6 se nestala terčem útoku poprvé. Maršálovi už v listopadu 2014 někdo nabarvil na růžovo kalhoty od pasu dolů. Před třemi lety se na podstavci objevil nápis „Heil Putin?“ a v listopadu loňského roku pro změnu letopočty 1956, 1961, 1968 a 2017.

ČTĚTE TAKÉ: Kampus Dejvice čeká proměna. Má se stát místem, kde lidé chtějí trávit čas

„Maršál Koněv už je zase růžovej. Za radnici konstatuju, že ho zase vyčistíme a dáme k němu během letošního června tři bronzové desky s českým, ruským a anglickým textem, jak to bylo doopravdy, aby to na něj stále dokola nesprejovali,“ napsal na Facebook místostarosta Prahy 6 Jan Lacina.

K činu se na Twitteru přihlásila skupina, která si říká Čeští vlastenci. Reálnou identitu pachatelů však zatím policisté neznají. Případ bude s největší pravděpodobností klasifikován jako přečin poškození cizí věci.

Socha budí emoce

Obyvatelé Prahy 6 už dlouho vedou spory o tom, jestli by nebylo lepší pomník sovětského maršála odstranit. Ivan Stěpanovič Koněv se podílel na osvobozování Prahy v roce 1945. Kontroverze ale budí jeho pozdější činy. V roce 1956 vedl krvavé potlačení maďarské revoluce a v roce 1961 působil v Berlíně v době výstavby Berlínské zdi. V létě 1968 pak svojí osobou zaštítil zpravodajský průzkum Československa před vpádem vojsk Varšavské smlouvy.

Ruská odveta

Dá se očekávat, že útok na sochu Rusy vytočí stejně jako loni v listopadu. Ruské ministerstvo zahraničí tehdy prohlásilo, že je vandalským aktem pobouřeno.

„Tento čin uráží nejen památku sovětského vojenského velitele, pod jehož vedením vojska 1. ukrajinského frontu v květnu 1945 osvobodila hlavní město Československa, ale také památku všech, kteří tam padli v boji proti fašismu,“ prohlásilo ministerstvo s tím, že nepochybuje o tom, že podobný názor má naprostá většina obyvatel České republiky.

Socha brzy oslaví 40. výročí

Pomník Ivana Štěpanoviče Koněva stojí na náměstí Interbrigády v Praze 6 od roku 1980. Jeho autorem je akademický sochař Zdeněk Krybus, který sovětského maršála zpodobnil v nadživotní velikosti. Má rozepnutý vojenský plášť, vojenskou čepici a v pravé ruce drží kytici šeříků, kterými byli v hlavním městě vítáni příslušníci Rudé armády v květnu 1945.

Nepřehlédněte